Rasbeskrivning

Rastyp

Snowshoe har en muskulös och långsträckt kropp med knubbiga, medelhöga ben och runda, stora tassar. Det medelstora huvudet är tämligen runt med breda kinder och kraftig haka. Öronen är breda vid basen, medelstora och med lätt rundade spetsar. En Snowshoe ska vara välbalanserad med alla kroppsdelar välproportionerade, ingen del bör vara mer extrem än den andra.

De intensivt blå ögonen är valnötsformade och snett placerade. Pälsen är kort, silkig och tätliggande utan underull.

Snowshoen har en unik färg men är även ”maskad”, det vill säga ansiktet, öronen, benen och svansen har en mörkare färg än resten av kroppen. Snowshoe ska -förutom maskningen- även ha vita framtassar upp till handloven (“sockor"), vita baktassar upp till hasen (“stövlar") och gärna ett vitt introvert “V" i pannan som fortsätter ner över haka. Detta tillsammans med de blå ögonen gör den unik bland korthårsraserna.

Personlighet

Personligheten är lika unik som utseendet, och är aldrig tråkig. Den är en komplex blandning av mystisk högdragenhet tillsammans med ett stänk av ”normal katt”. Likt snöflingor och Snowshoens teckning, har inte två katter samma personlighet. Vissa är blyga, vissa är trevligt dominanta och vissa är omhändertagande och tar på sig rollen att ta hand om sin adopterade människa, som om det vore deras mål i livet.

Den är ibland pratsam, och med en mjuk melodisk stämma finner sig Snowshoen bra tillrätta i ett flerkattshushåll, men vissa är enstöringar och föredrar din fullständiga uppmärksamhet. De flesta är nyfikna o aktiva, och erbjuder många timmars underhållning och en livlång kamratskap.

Med människor

De flesta Showshoes skapar ett speciellt band med sin utvalda människa som de också älskar villkorslöst medan de bibehåller vänskapsrelationer till andra människor. De vet ofta vad du ska göra långt innan du själv vet det. De tycker om att vara nära dig, men till skillnad från en hund, föredrar de att leda dig istället för att bli ledda. De är aktiva utan att vara ”demolerare”. De är “pålitliga och ärliga" på det viset att de är lätta att läsa av hur de mår, vilket humör de är på och vad de tänker hitta på härnäst. De är heller inte långsinta och förlåter sin människa snabbt för saker som tex veterinärbesök och bad. De är extroverta och gossar gärna med domare på domarborden.

Snowshoen älskar att apportera, som det står skrivet om rasen på ett par ställen, “om du inte lär dem det så lär de dig". Apportering är givetvis inte det enda de tycker är roligt. Fjädervippor brukar vara en ständig favorit. De är även fenomenala tjuvar som gärna stjäl dina saker och sedan glatt trippar iväg med sitt ”stöldgods”. 

Snowshoens personlighet är inte för alla kattägare, och att vara ägd av en Snowshoe är någonting som man måste uppleva för att uppskatta. När du väl en gång har varit ägd, vill du troligtvis aldrig vara utan igen. 

Sedan mitten av januari -10 finns också Snowshoe på www.pawpeds.com. Det kommer förhoppningsvis att underlätta avelsarbetet för många Snowshoeuppfödare världen över. För intresset för Snowshoe tycks stegra i takt med att vi blir fler och fler uppfödare som jobbar med denna fantastiska ras.

Texten är hämtad från olika förbunds raspresentation av Snowshoe, sammanfattad av Anna-Lena Eriksson, S*Snowtoddlers